BLOG
>
Formare în Coaching

Certificarea in coaching

Primul pas către coachingul profesionist

În ultimul deceniu, coachingul a devenit un domeniu cu o creștere rapidă. Cu o multitudine de cursuri de formare disponibile pe piață, alegere poate deveni dificilă pentru cei ce vor să pornească pe drumul coachingului profesionist. 

Este certificarea cea care îți aduce succesul în coaching sau mai degrabă experiența? Credem într-o îmbinare a celor două. Studiile arată că 48% dintre manageri consideră certificarea esențială în procesul de alegere a unui coach (ICF, 2019). 

În cele ce urmează, îți propunem să discutăm detaliile unui proces de certificare în coaching, astfel încât să poți face alegerea tipului de formare potrivit pentru tine.  

1. Ce este acreditarea?

Acreditarea este dovada că un curs de formare îndeplinește standardele de calitate necesare, pentru ca absolvenții să poată acumula și ulterior aplica tehnicile studiate, într-o anumită profesie.

În acest moment, orice coach cu experiență își poate crea propriul program de formare în coaching, în care își poate împărtăși experiența și tehnicile către viitori coachi. Totuși, nu toate programele de formare existente pe piață sunt recunoscute de către o autoritate în domeniul coachingului, care să garanteze calitatea cursului. 


Beneficiile programelor acreditate

  • Îndeplinesc o serie de criterii în ceea ce privește materialul livrat, expertiza formatorilor, numărul de ore de teorie, de practică supervizată și de sesiuni de mentorat, toate împreună fiind un garant al calității 
  • Cresc credibilitatea
  • Respectă standardele privind competențele transferate cursanților
  • Folosesc tehnici și instrumente recunoscute si aprobate la nivel global. 

2. Ce este certificarea?

Dacă acreditarea se referă la garanția calității școlilor și programelor de formare în coaching, certificarea este atestatul unui coach. Persoanele care își doresc să se certifice în coaching trebuie să îndeplinească un număr de criterii stabilite de instituția care oferă certificarea (ICF, EMCC, ANC).

De ce este importantă certificarea pentru un coach?

  • Îți oferă credibilitate ca profesionist
  • Afirmă că folosești tehnici validate și aprobate
  • Confirmă aderarea ta la standardele de etică și siguranță
  • Îți deschide posibilitatea de a lucra, ca expert, în companii și instituții publice.

3. Tipuri de certificare

Certificarea Internațională

Cea mai populară autoritate de coaching, cu acoperire internațională, este International Coaching Federation (ICF). Considerată standardul de aur pentru coachingul profesionist, ICF acreditează programe de formare la nivel internațional, pe baza unor criterii stricte, printre care structurarea cursului conform competențelor de coaching, dovada experienței formatorilor și echilibrul între orele de teorie și cele de practică. 


Poți afla mai multe despre criteriile de acreditare ale cursurilor aici și poți accesa lista programelor de formare în coaching acreditate de către ICF aici

După absolvirea unui program de formare, în baza unui examen teoretic și a îndeplinirii unor cerințe referitoare la numărul de ore de practică, ICF acordă 3 tipuri de certificări individuale: 

Source: International Coaching Federation
  • Associate Certified Coach (ACC): Prima treaptă de certificare ICF. Pentru a aplica, este necesar să fi parcurs 60 de ore de formare și să faci dovada a 100 de ore de practică de coaching. 
  • Professional Certified Coach (PCC): Pentru cea de-a doua treaptă de certificare, sunt necesare 125 de ore de formare și 500 de ore de practică de coaching. 
  • Master Certified Coach (MCC): Pentru cea mai înaltă treaptă de certificare ICF, aplicanții trebuie să fi parcurs 200 de ore de formare și 2500 de ore de practică de coaching.

Mai multe detalii despre procesul ICF și întreaga listă de criterii o găsești aici

Certificare Națională

În România, formarea profesională se desfășoară sub supravegherea Autorității Naționale pentru Calificări (ANC), care coordonează procesul de autorizare a formatorilor. Diplomele ANC sunt recunoscute de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului și de Ministerul Muncii și pot fi acordate doar în baza unui examen.

Pentru a obține o astfel de diplomă și a fi recunoscut ca și coach în România, este necesar ca programul de formare pe care îl parcurgi să fie acreditat de ANC. 

 

Ești interesat să urmezi un program de formare în coaching? Coaching Partners oferă singurul program din România cu dublă acreditare, ANC și ICF. Descoperă Coach pentru Campioni.