BLOG
>
Dezvoltare personală

Cum ajung unde îmi doresc?

Toate devin mai ușor de realizat, când începi cu un obiectiv bine stabilit

‘Ce vrei să te faci când o să fii mare?’ ‘Unde te vezi peste 5 ani?’ Rezoluții de anul nou. Obiective de business anuale. Planuri de viață sau de carieră. Vision boards. A ne defini, într-o formă sau alta, obiective a devenit o parte nelipsită din viața noastră.

Cu toate acestea, doar 9% din obiectivele personale ajung să fie îndeplinite.

Cum ne setăm obiectivele?

Probabil ai auzit măcar de SMART, unul din cele mai cunoscute modele de setare a obiectivelor. Popularitatea lui este datorată ușurinței cu care modelul poate fi aplicat pe o varietate mare de obiective, de la personale la business, rămânând totodată foarte eficient. Este, de asemenea, modelul cel mai des folosit în practica de coaching.

Știai că modelul SMART a apărut prima dată în 1981, ca instrument pentru manageri? Poți citi articolul original aici.

SMART este un acronim care desemnează caracteristicile esențiale ale unui obiectiv:
S - specific: cât de clar este formulat obiectivul?
M - măsurabil: cum pot măsura progresul și rezultatele?
A - accesibil / abordabil: cât de realizabil este pentru mine obiectivul setat? Deși ne dorim să ne depășim limitele, e important să rămânem realiști
R - relevant: de ce este acest obiectiv important pentru mine? Un obiectiv cu valoare personală ne va motiva mai mult decât unul impus din exterior
T - încadrat în timp: în cât timp îl pot realiza? 

Când un obiectiv este setat realist și clar, este mult mai ușor să vizualizăm pașii necesari pentru a-l realiza, ce resurse - de timp, energie, bani sau abilități - sunt necesare și în cât timp ne putem aștepta la rezultate.

Uite un exemplu
Obiectiv non-SMART: 'Vreau să am mai mulți clienți de coaching.'
Obiectiv SMART: Îmi propun să am 5 clienți noi în următoarele 6 luni, pentru a putea să practic coaching full time.


Deși mai puțin cunoscută, o extensie ulterioară a dus modelul un pas mai departe, făcându-l smartER.

E - evaluare: cum progresez spre obiectivul meu? Evaluarea constantă ne asigurăm că facem pași în direcția potrivită și reprezintă o oportunitate de a învăța din proces.

R - reajustare: ce pot face diferit? Uneori, primul plan de acțiune nu e cel mai potrivit sau variabile adiționale intervin pe parcurs. E important să rămânem flexibili.

Nu uita că, deși extrem de popular, SMART(ER) nu e singurul model care să te ghideze în definirea obiectivelor. Dacă nu ți se potrivește, Backward Goals, Cele 5 principii ale lui Locke, Cercul de aur a lui Simon Sinek sunt doar câteva dintre alternative.

Tips & Tricks pentru definirea obiectivelor

1. Întreabă-te 'de ce'

Unul din elementele comune ale tuturor modelelor menționate mai sus este motivația. Adu-ți aminte de perioada examenelor din facultate. Când erai mai dedicat învățatului, când ți se spunea că 'trebuie' să faci asta sau când vedeai utilitatea informațiilor pentru viitorul tău profesional? Un obiectiv cu valoare personală te va determina să fii mai dedicat în a-l îndeplini, ceea ce crește șansele de reușită. De asemenea, va fi mai puțin probabil să renunți în momentul în care apar dificultăți sau progresul nu este la fel de rapid cum te așteptai.

2. Nu toate obiectivele sunt la fel

Ai auzit și tu că 'mintea noastră funcționează mai bine cu afirmații'? În cazul formulării obiectivelor, asta e adevărat. Persoanele a căror obiective vizează atingerea unui scop final (approach-oriented) au cu 10% mai mult succes în atingerea lor decât cei a căror obiective vizează evitarea unui anumit fenomen (avoidance oriented).

3. Fii realist(ă) cu privire la timp

Majoritatea oamenilor tind să subestimeze cât de mult timp au nevoie pentru a-și atinge atinge obiectivele, devenind apoi stresați sau dezamăgiți pe măsură ce deadline-ul se apropie. Evită asta. Adaugă o marjă de eroare de 25% la timpul de care crezi că ai nevoie pentru a atinge un anumit obiectiv.

4. Împarte obiectivele de termen lung în etape

Cu toții avem cel puțin un obiectiv major, fie că este vorba de a ne construi o casă, a alerga un maraton sau a deveni lideri de piață în domeniul nostru de activitate. Doar că obiectivele foarte ambițioase s-ar putea să pară de neatins, iar intervalul mare de timp între prezent și 'recompensa' finală să ne lase demotivați. Dar știi cum se mănâncă un elefant? Bucățică cu bucățică. Exact la fel, împarte obiectivele de termen lung în etape intermediare. Acestea sunt mai ușor de gestionat și îți oferă gratificare constantă, pentru un plus de motivație.

5. Construiește-ți un sistem de suport

Procrastinarea, pierderea motivației sau a direcției sunt parte din proces. Fie că e ne petrecem prea mult timp pe rețele de socializare sau că nu prioritizăm activitățile pe care ni le-am propus, ne vom regăsi în situații în care ne lăsăm distrași de la propriile noastre obiective. Pentru a traversa astfel de situații, este util să ai aproape un sistem de suport care să îți ofere feedback constant, să te țină responsabil pentru acțiunile tale și să îți aducă aminte de ceea ce îți dorești. Unii oameni apelează la aplicații precum Asana sau stickK, alții la prieteni apropiați sau la suportul unui coach. Indiferent de metodă, asigură-te că ai un sistem de suport stabilit încă din faza de setare a obiectivului. 

6. Ia în calcul provocările

Imaginează-ți: te-ai gândit mult la ce anume îți dorești, ai transformat visul tău într-un obiectiv SMART și acum ești motivat și plin de energie să creezi un plan de acțiune. Pui pe hârtie primul pas, apoi al doilea, când îți apare întrebarea 'dar dacă nu funcționează?'. Acum atenția ta este îndreptată spre toate lucrurile care te vor împiedica să îți îndeplinești obiectivul. Folosește momentul în avantajul tău. A avea o viziune realistă asupra provocărilor cu care ai putea să te confrunți în proces îți dă șansa să te pregătești în avans. Astfel, în momentul în care ele apar, e mai puțin probabil să te simți descurajat, pentru că știi deja ce ai de făcut. Această plasă de siguranță contribuie la motivație.

7. Fii flexibil(ă)

Lucrurile nu merg întotdeauna conform planului. Circumstanțele se schimbă, independent de noi (Cine s-ar fi așteptat, de exemplu, ca o pandemie să pună lumea pe pauză pentru 2 ani?). Noi suntem într-o continuă schimbare. De aceea, este esențial să ne reevaluăm constant obiectivele. Setează-ți un interval de timp - poate fi o dată pe lună, la 3 luni sau după fiecare fază a planului de acțiune - la care să verifici dacă obiectivul este încă relevant și abordabil și dacă intervalul de timp stabilit este încă realist. Răspunsul la vreuna din întrebări este 'nu'? Ai curajul să faci schimbări.

Așadar, ce au în comun învățarea unei limbi străine, programul de sport de care îți tot propui să te apuci 'de luni' și planul tău de a-ți extinde businessul în următoarele 6 luni? Toate devin mai ușor de realizat, când începi cu un obiectiv bine stabilit.

Știm că primul pas e mereu cel mai dificil, așa ca suntem alături de tine. Îți facem cadou o sesiune de coaching demonstrativă, ca să îți definești obiectivele alături de un coach profesionist.

Contributori: Ana-Maria Rusu, Ilinca Berinde