BLOG
>
Formare în Coaching

Ce este coachingul?

Ce face un coach si ce beneficii poate aduce


Coachingul este despre a ajuta oamenii să identifice, să valorifice învățarea care este chiar dincolo de capacitățile lor actuale, dar la îndemâna lor și necesare pentru următorul pas înainte.”

David Drake, Fondator al coachingului narativ


1. Ce este coachingul?

Este un instrument care are ca scop îmbunătățirea performanței, concentrându-se  mai degrabă pe ‘aici și acum’, decât pe trecutul sau viitorul îndepărtat.

Există o diferență între a învăța pe cineva și a-l ajuta să învețe. Coachul nu este un expert, ci un facilitator al învățării, care ajută clientul să-și îmbunătățească propria performanță. Coachii consideră că individul are întotdeauna răspunsul la propriile provocări, dar înțelege că este posibil să aibă nevoie de ajutor pentru a găsi acel răspuns.


Cartea lui Timothy Gallwey (1974), 'Jocul interior al tenisului', a revoluționat gândirea despre coaching, sugerând că cele mai mari obstacole în calea succesului și realizării potențialului propriu sunt interne, nu externe. 

Coachingul cuprinde abordări și tehnici de relaționare diverse, precum interogarea, reformularea sau parafrazarea. Scopul final este acela de a identifica blocaje și modele limitative și a le depăși, a susține creșterea personală și profesională bazată pe schimbare auto-inițiată (venită de la persoană care o caută) în căutarea unor rezultate specifice, acționabile. 

“Coachingul înseamnă deblocarea potențialului unei persoane de a-și maximiza propriile performanțe …’.

John Whitmore, autor Coaching pentru Performanță

Prin a inspira noi moduri de gândire și noi modalități de abordare a provocărilor cu care se poate confrunta un individ, un coach scoate la iveală punctele forte, abilitățile și gandirea unică a clientului. 

Coachingul creează responsabilitatea pentru a face progrese și a îndeplini obiective. 

2. Ce face un Coach?

Un coach este aici pentru a te ajuta să realizezi obiectivele pe care tu le definești. Ca parte a procesului, un coach adresează întrebări care stimulează conversația și introspecția și ajută o persoană să vadă lucrurile dintr-un punct de vedere diferit.

Pentru ca procesul sa fie unul eficient, coachul trebuie să stabilească o relație personală cu clientul, bazată pe încredere reciprocă, confidențialitate și feedback onest; o relație în care clientul va simți deschidere și confort pentru a-ți împărtăși povestea, gândurile sau sentimentele personale. Este esențial pentru un coach să stăpânească abilități de ascultare, atenție și bunăvoință. 

Întrucât coachingul ajută o persoană să facă un pas înainte, să vadă imaginea de ansamblu, să crească și să-și dezvolte propriile abilități, coachul te poate ajuta să-ți înțelegi mai bine provocările, să devii mai conștient de percepțiile, convingerile, obiceiurile, atitudinile, comportamentele, competențele, valorile și identitatea ta. 

În cele din urmă, un coach poate face sugestii sau cereri, dar clientul are dreptul să spună ‘nu’. Clientul este întotdeauna în control asupra procesului și rămâne un participant activ.

3. Ce beneficii îți aduce coachingul?

  • Îți oferă un spațiu sigur pentru a vorbi despre provocările și gândurile cele mai profunde
  • Facilitează formularea obiectivelor SMART 
  • Îți oferă o prezență continuă, pe termen scurt sau lung, pentru a-ți urmări și sprijini evoluția
  • Te ajută să-ți pui sub semnul întrebării percepțiile și credințele limitative
  • Îți permite să devii conștient de propriile calități, prin creșterea încrederii în sine
  • Te determină să devii responsabil pentru acțiunile tale și să faci primii pași pentru atingerea potențialului și obiectivelor propuse.


4. Când apelăm la coaching?

Subiectele abordate sunt diverse. Orice arie a vieții poate deveni subiectul unui proces de coaching. Iată doar câteva exemple:

  • Blocajul. Cel mai des întâlnit motiv pentru care se apelează la coaching. Coachul te provoacă să-ți depășești tiparele de gândire și limitele autoimpuse, te scoate din zona de confort, te ajută să-ți lărgești perspectivele și să găsești soluții originale.
  • Stabilirea unui plan de acțiune și punerea lui în practică. Aici coachul te sprijină să îți clarifici opțiunile sau să generezi altele noi și să alegi singur planul de acțiune cel mai potrivit pentru tine, în acel moment.
  • Identificarea celui mai potrivit traseu profesional. Folosește coachingul ca instrument pentru a identifica domeniul care să-ți aducă satisfacții profesionale și a determina modalitățile prin care poți găsi sau crea jobul ideal.

Alte aspecte des tratate în ședințele de coaching ar mai fi: managementul eficient al timpului, eliberarea de frustrare și stres, stimularea creativității , îmbunătățirea relațiilor interpersonale. 

În companii, coachingul dedicat liderilor face procesul de dezvoltare mai lin, rapid și aprofundat. Iată câteva dintre domeniile în care coachingul este esențial pentru dezvoltarea leadershipului în companii:

  • Identificarea stilului de conducere. Liderii pot explora cine sunt în rolul lor, prin identificarea și clarificarea stilului și principiilor de leadership. 
  • Comunicare și feedback. O perspectivă externă îi ajută pe liderii să înțeleagă să comunice cu claritate, să îmbrățișeze feedback-ul și sa influențeze potențialul altora doar prin comunicarea.
  • Motivație și eficacitate. Identificarea sursei personale de motivație atunci când vremurile devin dificile. 


Te regăsești în oricare dintre cele două ipostaze de mai sus sau alta similară?
Descoperă soluții eficiente pentru provocările tale printr-o
sesiune de coaching demonstrativă alături de unul din
membrii echipei Coaching Partners. 

Resurse

Harvard Business Review, What Can Coaches Do for You (2009)

Sir Jogn Withmore, Coaching for Performance (1992)

Timothy Gallwey, The Inner Game of Tennis (1974)